Promet
920.Začasna ureditev obvoza Koroške c. se naj spremeni v trajno
Slišimo    Obdelujemo    Urejamo    Izvedeno    Zaključeno    Odziv občana   

Vrsta: Promet
Lokacija: Koroška cesta 10, 2000 Maribor, Slovenija
Objavljeno: 11.02.2020
Objavil: Peter Janko

Opis

Dočakali smo zaprtje Koroške ceste. Napovedovala se je apokalipsa, jamrači so delali nadure, zgodilo se ni nič od napovedanega. Pravzaprav je sedaj v tem delu mesta še manj prometa kot prej, saj je strašenje javnosti očitno bilo zelo učinkovito in so ljudje za tranzit čez mesto začeli korisiti desni breg Drave.
Obdobje začasnega zaprtja te ceste je idealno za trajno zaprtje. Pohvalil bi občino, ki je se je res dobro lotila ureditve obvozov. Parkirna mesta ob trgovski šoli bi morala ostali trajno onemogočena, ker že brez zapore Koroške c. je tam promet za 2 vzporedna vozila onemogočen, saj je enostavno preozko.
Nekaj prometa se je preusmerilo na Lent. Lent je za današnje standarde degradirano območje s preveč pločevine in preozkimi pločniki in zato vabljiv le za turiste, da se poslikajo pred staro trto in hitro pobegnejo. V takšni obliki se ga mariborčani več ali manj izogibamo. Tako da zdaj malo več pločevine kot običajno ne bo spremenilo dejstva.
Pred zaprtjem Koroške sem sedel v lokalu ob cesti, ki je v obe smeri bila polna pločevine, do koder mi je oko seglo. In sem si jo zamislil v novi podobi. Snovalci so si zamislili skupen prostor. Ampak ob takšni enormni količini vozil odgovornim garantiram, da bo to popolna polomija, kajti noben pešec ali kolesar pri zdravi pameti si ne bo upal stopit na to cesto v reko pločevine. Za pločevino bo zdaj v bistvu še lažje, saj ne bo robnikov in bo možno na hitro – pridem takoj, parkirat praktično vsepovsod. Kot rečeno, po polurnem posedanju tam garantiram, da bo to popolna polomija in naj odgovorni razmislijo o trajnem zaprtju, saj mesto več kot očitno brez te ceste tudi funkcionira. Če bomo čakali na nove mostove, se bomo gleda na pretekle izkušnje in dinamiko takšnih projektov v Mariboru, še načakali vsaj eno generacijo.Location

Slišimo

Objavil: Peter Janko

11.02.2020
Location

Obdelujemo

Pobudo je prejela v reševanje pristojna strokovna služba.

12.02.2020
Location

Zaključeno

Zahvaljujemo se za vašo pobudo. Promet preko Koroške ceste je skladno s projektnimi rešitvami zasnovan kot skupni prometni prostor, kjer imajo prednost pred motoriziranim prometom pešci in kolesarji.
Promet skozi Koroško cesto bo ostal dvosmeren, bo pa omejen na vožnjo vozil primestnih avtobusov, dostave nad 7,5 ton. Na obeh koncih meje obravnave projekta (krožišče in MB Tržnica), bodo izvedeni tudi potopni valji, ki bodo omogočali zapiranje ulice.
Preusmeritve prometa zaradi zapore Koroške ceste, sproti spremljamo, saj imamo na devetih različnih točkah v mestu nameščene števce prometa, kar bo pomembno vplivalo na nadaljnje odločitve o prometu skozi Koroško cesto.
Odgovorila: Mestna občina Maribor

17.02.2020