Promet
92.Umik pristajališč za avtobuse
Slišimo    Obdelujemo    Urejamo    Izvedeno    Zaključeno    Odziv občana   

Vrsta: Promet
Lokacija: Koroška cesta 4, 2000 Maribor, Slovenija
Objavljeno: 03.12.2015
Objavil: Aljoša

Opis

Predlagam, da MOM umakne začasna pristajališča za avtobuse, saj le-ti ovirajo promet, ko se ustavljajo na cestišču.Location

Slišimo

Objavil: Aljoša

03.12.2015
Location

Zaključeno

Zahvaljujemo se vam za pobudo. Ureditev avtobusnih postajališč na vozišču mestnih cest, je zapisana kot usmeritev EU, v Načrtih trajnostne mobilnosti. Kot je znano, je Mestni svet MO Maribor, julija 2015, soglasno potrdil Celostno prometno strategijo, v kateri je zapisano, da se za privlačno ureditev mestnega prometa načrtuje avtobusna postajališča na voziščih cest. Namen takšne ureditve avtobusnih postajališč je med drugim zato, ker vozniki motornih vozil ne upoštevajo cestno prometnih predpisov in svoja vozila zaustavljajo ali parkirajo v odstavnih nišah avtobusnih postajališč. To posledično pomeni, da mestni avtobus zaradi zasedenosti niš ne more pobrati potnikov, ki čakajo na avtobusnem postajališču, na mestu, ki je rezerviran za postanek avtobusa. Zaradi povečanja varnosti potnikov se zaradi tega vse bolj priporoča izgradnja, oziroma zgolj označitev avtobusnih postajališč na voziščih cest, s čemer odpade možnost tega, da bo postajališče zaparkirano, odpadejo pa tudi drugi cenovno visoki ukrepi za preprečitev zaparkiranosti postajališč , kakor tudi cenovno visoki stroški gradnje postajališča v niši.

Ker želimo v mestu dajati prednost kolesarjem, pešcem in javnemu prometu, je ukrep umeščanja avtobusnih postajališč na vozišču smiseln zato, da vozniku motornega vozila dajemo vedeti, da je v mestu v podrejenem položaju.

15.12.2015