Promet
634.Avtobusni mestni pronet
Slišimo    Obdelujemo    Urejamo    Izvedeno    Zaključeno    Odziv občana   

Vrsta: Promet
Lokacija: Ulica heroja Staneta 1, 2000 Maribor, Slovenija
Objavljeno: 27.01.2019
Objavil: Odgovorenobčan

Opis

Pozdravljeni,

dnevno sem na ulicah območja Tezna,dela Brezja oz. Zrkovc. In kaj nikakor ne morem prezreti. V popoldanskem času med delovniki, čez vikend in med prazniki pa kar čec cele dneve, se mimo mene vozijo prazni, da zares prazni avtobusi Marproma. Gre za linije 9,13 in 16.

Absolutno podpiram Mestni avtobusni promet in njegovo delovanje v mestu Maribor, a takšne potratnosti, razsipništva pri trošenju javnih sredstev za vzdrževanje linij, ki so same sebi namen in ki ne izkazujejo niti minimuma ekonomske vzdržnosti, si po mojem ne bi mogla privoščiti niti mesta veliko bogatejša od Maribora.

Upoštevajoč zapisano, kdaj in s kakšnimi predvidenimi ukrepi bo Marprom, kot izvajalec javnega servisa prevoza potnikov v MO Maribor pričel odpravljati,spreminjati način delovanja, ki bo privedel do bijstveno večje ekonomičnosti izvajanja Mestnega avtobusnega prometa v mestu Maribor in posledično do finančnih prihrankov za Mestno blagajno, katere bi lahko namenili za druge, veliko pomembnejše projekte oz. investicije, ki bi pripomogle k dvigu kvalitete življenja v MO Maribor.Location

Slišimo

Objavil: Odgovorenobčan

27.01.2019
Location

Zaključeno

Vsaka izmed naštetih linij, za katere trdite da so nezasedene ima svojo začetno in končno točko. Ker iz vašega pisanja ni natančno razvidno na katerem delu trase linij ste se v trenutku opazovanja zasedenosti avtobusa na posamezni liniji nahajali, niti v katerem časovnem obdobju dneva je to bilo, vam konkretnejših odgovorov ne moremo podati. Dejstvo je da so avtobusi bolj polni v jutranjih in popoldanskih konicah, prav tako je neizpodbitno dejstvo da je zasedenost vozil med dnevom izven konic manjša. Dejstvo je da nikjer na svetu mestni promet sam od sebe ne pokriva stroškov obratovanja. Zato je tudi del stroškov subvencioniran s strani proračuna MOM. Tako je povsod ne samo v Mariboru. Ne drži pa da v dnevnem času manjše zasedenosti linij ne bi bilo na celotni trasi linije med začetno in kočno postajo nobenega potnika. Tega za vaš primer ne vemo. Lahko pa za vsak dan, uro, za vsako postajališče podamo točen podatek koliko ljudi je bilo na avtobusu, če le vemo za kateri del trase nas ta podatek zanima.

Ker je zahteva občanov in zaveza mesta takšna da bo vsem prebivalcem na območju Mestne občine Maribor omogočala enake pogoje po dostopnosti z avtobusom, ne moremo linij kar ukinjati zato ker se v delu dneva »ne splačajo«.

Naša zaveza je prebivalcem nuditi čim boljšo dostopnost z javnim prevozom. Ali pa so prebivalci ta način mobilnosti pripravljeni uporabljati, je pa že drugo vprašanje.

Odgovorila: Mestna občina Maribor

12.02.2019