Promet
1081.Reorganizacija mestnega prometa
Slišimo    Obdelujemo    Urejamo    Izvedeno    Zaključeno    Odziv občana   

Vrsta: Promet
Lokacija: Ulica heroja Staneta 1, 2000 Maribor, Slovenija
Objavljeno: 03.02.2021
Objavil: Žiga Auer

Opis

Maribor bi potreboval drastično reorganizacijo mestnega prometa, že nekaj časa doživlja hud upad dnevnih uporabnikov avtobusnega prometa, ob enem pa se prometna situacija mesta ne izboljšuje bistveno.

Organizacija linijskega prometa je očitno disfunkcionalna, predvsem se mi zdi problematično koliko linij vozi v center mesta, kako malo linij pa neposredno povezuje različne periferne dele mesta (npr. Studenci - Tezno, Kamnica - Melje, Košaki - Tabor), kako dosti linij pa se konča v glavni avtobusni postaji. To pomeni, da je potrebno ogremno prestopanja, natančno poznavanje linij, ter ogromno zamujenega časa.

Menim da bi bilo primerno razpršiti avtobusne linije po mestu, ustvariti neposredne povezave med perifernimi deli mesta, ter skoncentrirati linije skozi center samo par linij, ki bi povezale nasprotujoče si dele Maribora (npr. Kamnica - Melje, Košaki - Tabor, Studenci - Tezno) in na teh bi avtobusi vozili na intervalih pod 10 minut med delovnikom.

Super bi bilo tudi ustvariti, ali pa vsaj v prostorski načrt začrtati, lokacije za avtobusna obračališča na obrobju dometa mestnega prometa (npr. Limbuš, Hoče ipd.), kjer bi se te linije končale. Ta obračališča naj nudijo brezplačno in dostopno parkiranje za avtomobile in služijo kot P+R sistem.

Plus prosim znižajte ceno vozovnic, cena je naravnost absurdna za nivo uporabnosti sistema in velikost mesta. Proračun ki se troši za sanacije cest, ki se jih uničuje zaradi preobremenjenosti z osebnimi avtomobili se raje porabi, da se cena vozovnic znižajo na izjemno dostopen nivo.

Ob enem tudi odstranite možnost nakupa karte pri vozniku - večje postaje naj nudijo kartomate, avtobusi pa naj imajo možnost nakupa kartice na avtomatskem kartomatu preko brezstične kartice. Veljavnost vozovnic preverjajo inšpektorji, ne pa voznik.Location

Slišimo

Objavil: Žiga Auer

03.02.2021
Location

Obdelujemo

Pobudo je prejela v reševanje pristojna strokovna služba.

03.02.2021