Promet
1010.Vzpenjača na Piramido
Slišimo    Obdelujemo    Urejamo    Izvedeno    Zaključeno    Odziv občana   

Vrsta: Promet
Lokacija: Ulica heroja Staneta 1, 2000 Maribor, Slovenija
Objavljeno: 29.07.2020
Objavil: Andrej Ivanuša

Opis

Ko je govor o vzpenjači na Piramido, sem pristaš te ideje. Moj predlog pa je, da bi za pogon te tirne vzpenjače uporabili vodo in gravitacijo. Takšno vzpenjačo imajo v kraju Folkestone, Velika Britanija. Več na WIKI: https://en.wikipedia.org/wiki/Leas_Lift
Osnovna ideja je, da imamo na tirih med seboj povezani dve kabini. Vsaka ima spodaj vodni tank. Ko prične voziti, se v zgornjo kabino v njen tank spusti voda. Voda se polni toliko časa, da teža gornje gondole preseže težo spodnje in se prične spuščati. Ob tem pa se seveda spodnja kabina prične dvigovati. Spodaj vodo izpustijo. Edina energija, ki jo potrebujejo, je električna za pogon črpalke za vodo, ki prečrpava vodo spet nazaj v gornji rezervoar. V kolikor pa je na vrhu Piramide ali v njenem zaledju vir vode, pa imamo dejansko brezplačen pogon žičnice. Stroški so izvedba in redno vzdrževanje naprave. Pa še zelo atraktivna bi bila.
Lep pozdrav, Andrej IvanušaLocation

Slišimo

Objavil: Andrej Ivanuša

29.07.2020
Location

Obdelujemo

Pobudo je prejela v reševanje pristojna strokovna služba.

30.07.2020
Location

Zaključeno


Spoštovani ga. Ivanuša,

Hvala za vaš zanimiv predlog izvedbe vzpenjače na Piramido. Trenutno smo fazi zbiranja idej zato je vsak inovativen predlog izvedbe dobrodošel.
Hvala ker aktivno razmišljate skupaj z nami.
Odgovorila: Mestna občina Maribor

03.08.2020